Designation:

Občina Šoštanj

Občina Šoštanj, po površini velika kar dobrih 95 km2, se ponaša s številnimi zanimivimi kotički vrednimi obiska, ki skrivajo v sebi bogato zgodovino, obiskovalcem pa dajejo nešteto možnosti za pestro preživljanje prostega časa.

Preteklost, sedanjost in prihodnost z roko v rok
Zgodovina in razvoj Šoštanja sta tesno povezana z usnjarsko industrijo, ki je z zaprtjem Tovarne usnja Šoštanj konec devetdesetih let prejšnjega stoletja zamrla. V nekdanjih tovarniških prostorih je Občina Šoštanj uredila Muzej usnjarstva na Slovenskem. S pomočjo usnjarskega vajenca Jureta boste skozi zbirko ‘Usnjarski stroji’ spoznali najpomembnejše stroje za predelavo kož v usnje. V zbirki ‘Usnjarstvo v Šoštanju’ pa vam bo Jure predstavil razvoj usnjarske obrti v veleindustrijo in pomembno gospodarsko panogo, ki je imela vpliv na družbeni in demografskih razvoj prebivalstva.

V bližini muzeja Mestna galerija Šoštanj vabi vsak mesec z novo razstavo.
Kratek sprehod po mestu med živo pisanimi fasadami  hiš in blokov obiskovalca popelje do prenovljene vile Mayer – meščanske vile s konca 19. stoletja, ob kateri je tudi prekrasen vrt. V vili so v stalnih zbirkah razstavljena dela enega prvih akademsko šolanih kiparjev na Slovenskem Šoštanjčana Ivana Napotnika podarjena dela priznanih slovenskih umetnikov Napotnikovi galerij, domoznanska zbirka Zvoneta Čebula in hortikulturna zbirka Alojza Kojca. V vili je tudi dolgo pričakovana poročna dvorana, ki je Šoštanj do sedaj ni imel.

Nad mestom bdi Pusti grad. Dvajset minutni vzpon po urejeni in lahko dostopni poti do tega lepo ohranjenega stolpa nekdanjega šoštanjskega gradu vas nagradi s prekrasnim razgledom na celotno mesto in tudi Družmirsko jezero. Gre za najgloblje slovensko umetno jezero ( 78 metrov) nastalo zaradi izkopavanja premoga, pod katerim se je potopila celotna vas Družmirje. Območje ob jezeru sproti sanirajo, tako da je ob njem urejena asfaltna pešpot, priljubljena tudi med tekači, kolesarji in rolerji.

Razvoj turizma v občini zaznamuje bližina termalnega zdravilišča Terme Topolšica.
Terme Topolšica, odmaknjene od mestnega vrveža in divjih cest, svoje goste pričakajo v objemu gorskega zraka in spokojne tišine. Oko se spočije ob pogledu na okoliške hribe in korak začuti stik s samim seboj. Srednjegorska klima postreže z blagodejnimi učinki in mnogimi sončnimi dnevi. Za naravo, ki objema Topolšico, se zdi, da zdravi sama po sebi.

Terme Topolšica krasi zavidljiva tradicija zdravljenja in zdravilstva, zadnje posodobitve pa zdravilišče spreminjajo v razkošen termalno-turistični kompleks. Najsodobnejši wellness programi zdravilišča bodo zadovoljili še tako zahtevnega gosta, pestrost ponudbe pa bo v Topolšico privabila najrazličnejše obiskovalce. Terme Topolšica z značilnimi naravnimi danostmi poosebljajo vse tisto, kar potrebujeta telo in duša sodobnega človeka.

S številnimi sprehajalnimi potmi vabijo tudi ostali kraji v občini. Pohod po Trški, Ravenski, Gaberški ali Metuljevi poti, ogled gozdne učne poti v Gaberkah, vzpon na Sveti Križ ali najvišji vrh občine Šoštanj Smrekovec, visok 1577 m,… vabijo obiskovalce in jih nato nagradijo s prečudovito naravo in oddihom na svežem zraku.

Z okrepčilom na kakšnem od kmečkih turizmov ali z obiskom katere izmed številnih kulturnih, športnih ali družabnih prireditev pa bodo obiskovalci spoznali odprte in prijazne prebivalce občine Šoštanj.

Spletna stran Občine Šoštanj