Designation:

Mestna občina Velenje

Mesto Velenje je mlado, sodobno evropsko mesto. Leži v vzhodnem delu Šaleške doline, ob porečju reke Pake. Kot trg je bilo prvič omenjeno v 13. stoletju, mesto pa je postalo šele v petdesetih letih 20. stoletja, ko so sredi polj in zelenic v le nekaj letih z udarniškim prostovoljnim delom zgradili novo, sodobno mestno središče. Marljivi graditelji so opravili več kot milijon udarniških ur. V mesto so prišli z vseh vetrov, ker so iskali boljši jutri, skupaj pa so zgradili lepo, multikulturno in gostoljubno mesto.

Najmlajše slovensko mesto je danes peto največje mesto v Sloveniji. Še vedno raste in se razvija. Je mesto z vizijo in mladostno energijo. Velenje je mesto cvetočih idej.

Raznoliko, sodobno mesto, ki očara

Mesto Velenje skupaj s podeželjem ni veliko, pa tudi majhno ne. S svojo moderno arhitekturno zasnovo je drugačno od drugih slovenskih mest. V njem očarajo sodobne stavbe z ravnimi strehami, velike zelenice, mogočna drevesa in lepo urejene cvetlične gredice … Velenje je mesto v parku, mesto zelenja in številnih s soncem obsijanih dni.

Preteklost nas navdihuje, prihodnost vznemirja

Čeprav je Velenje mlado mesto, ima zanimivo zgodovino, ki mu še danes daje skrivnosten pridih. Že v srednjem veku se pričnejo pojavljati prvi pomembni pisni viri o gradovih, ki so v kasnejši zgodovini odigrali pomembno vlogo v Šaleški dolini. V tem obdobju je bilo zgrajenih več kot 20 gradov in graščin, ki so dali dolini pomemben pečat, saj so jo poimenovali tudi Dolina gradov.

Velenjski grad, prvič omenjen leta 1264, leži na strmi skalni kopi nad mestom. Je ena najlepše ohranjenih grajskih stavb na slovenskih tleh, v njem pa domuje Muzej Velenje. Na drugi strani mesta se pogled pogosto ustavi na ruševinah gradu Šalek, po katerem so poimenovali pod njim ležeče naselje in celotno dolino.

Spletna stran Mestne občine Velenje